De Belgische vastgoedmarkt is in vergelijking met onze buurlanden sterk en stabiel. Echter volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s wordt er een lichte stijging van de vastgoedprijzen in België verwacht, van 1% in 2016 en nog eens 2% in 2017.

Goedkoop lenen

2015 was een goed jaar op de woningmarkt en stabiliseerden de huizenprijzen, volgens de Belgische notarissen. daarentegen werden de appartementen wel met 1,9% duurder. De verwachte stijging van de huizenprijzen zou het gevolg zijn van ‘extreem gunstige leningvoorwaarden’. Met andere woorden: dankzij de lage rentes van hypothecaire leningen kunnen de Belgen goedkoop lenen, stijgt vervolgens de vraag naar koopwoningen en gaan de prijzen dus omhoog.

 

Vastgoedprijzen in Europa

Elders in Europa voorspelt S&P sterkere stijgingen, tot wel 5%. Ook ons buurland Nederland zou zijn vastgoedprijzen zien stijgen met 3%. Ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland verwacht het ratingbureau grote prijsstijgingen.

De Belgische huizenmarkt is een echte koopmarkt en bovendien een erg stabiele. Hierdoor groeien de prijzen van de huizen minder bruusk in ons land. We hebben de crisis van de afgelopen jaren prima doorstaan,  en het vastgoed blijft nu ook mooi op peil. In tegenstelling tot onze buurlanden, hier waren er flinke dalingen van de huizenprijzen en volgen er nu dankzij het economisch herstel en de lage rentes, sterke prijsstijgingen.