Het totale kostenplaatje omvat immers meer dan enkel de aankoopprijs van je nieuwe wagen. Hou de volgende kosten in je achterhoofd:

  • Belasting op de inverkeerstelling (BIV): Een eenmalige belasting die je als eigenaar van jouw wagen betaalt om ermee op de openbare weg te rijden. Het bedrag hangt af van het Gewest waarin je woont, de milieukenmerken en de leeftijd van het voertuig.
  • Jaarlijkse verkeersbelasting : Een belasting die je elk jaar betaalt en afhangt van de cilinderinhoud en het vermogen, alsook opnieuw het Gewest waarin je woont. Je verkeersbelasting en BIV kan je zelf berekenen op basis van de eigenschappen van je wagen.
  • Autoverzekeringen : De verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) en eventuele extra verzekeringen, zoals een omnium- of bijstandsverzekering. De kosten voor autoverzekeringen kunnen hoog oplopen.
  • Brandstof : Om de paar weken moet je jouw auto natuurlijk opnieuw voltanken. De prijs per liter verschilt sterk per type brandstof. Met de huidige hoge prijzen, waarbij een volle tank al snel 100 euro of meer kost, denk je dus beter twee keer na.
  • Technische keuring : Je moet voor het eerst naar de autokeuring twee maanden voor je wagen vier jaar is ingeschreven. Vanaf dan moet je jaarlijks gaan. De basiskeuring kost op dit moment 34,50 euro.
  • Onderhoudskosten : Een klein onderhoud wordt jaarlijks aanbevolen en kost gemiddeld tussen de 100 en 1.000 euro. Een groot onderhoud doe je best tweejaarlijks en kost helaas vaak het twee- of driedubbele van een klein onderhoud.
  • Rente autolening : Als je een autolening afsluit om je eerste auto te kopen, dan moet je ook rente betalen. Daardoor betaal je vaak  meer voor je wagen dan de aankoopprijs.

Je kan een goedkope autolening afsluiten

Als je een auto op het oog hebt en je de aankoopprijs kent, moet je natuurlijk ook nog uitzoeken hoe je jouw eerste auto zal financieren. In principe zijn er drie mogelijkheden. De goedkoopste optie is dat je jouw spaargeld gebruikt om te investeren in je wagen. Op je spaarboekje brengt het tegenwoordig immers niets meer op. Het voordeel is dat je geen extra geld moet betalen voor de interesten van de autolening. Maar als je jong bent, heb je misschien nog niet genoeg gespaard om je eigen wagen te kopen? Of hou je liever wat geld opzij om te reizen?
Een autolening kan je in dit geval hulp bieden om meteen je eerste auto te kopen zonder dat je hoeft te wachten tot je het volledige bedrag bij elkaar hebt gespaard. Het goede nieuws is dat je tegenwoordig tegen een lage rentevoet een autolening kan afsluiten. Bij een lening voor een nieuwe auto – maximum twee of drie jaar oud – betaal je bij de meeste banken een rentevoet van slechts 1 à 3%. Voor een tweedehandsauto kunnen de interesten echter hoger oplopen tot wel 10% op het bedrag dat je leent. Het is daarom belangrijk om de verschillende autoleningen te vergelijken. Gelukkig stellen wij als kredietmakelaar alles in het werk om je het voordeligste tarief aan te bieden. Neem contact op om na te gaan wat voor jou de beste oplossing is. Om de kosten nog wat extra te drukken, kan je eventueel een deel van de auto met je spaargeld financieren en een deel met een autolening.

Als jongere betaal je meer voor jouw autoverzekering

In België ben je verplicht om een BA-verzekering te nemen die je aansprakelijkheid dekt voor alle lichamelijke of materiële schade die je met jouw auto toebrengt aan anderen. De premie die je betaalt, hangt af van onder andere de verzekeraar die je kiest, de waarde en het vermogen van je auto, jouw verleden als bestuurder of het aantal kilometers dat je aflegt.
Helaas dekt deze verplichte verzekering niet de schade aan je eigen auto of je eigen lichamelijke verwondingen, waardoor het aangeraden is om bijkomende verzekeringen te nemen. Je kan bijvoorbeeld een full omnium of mini omnium nemen die (gedeeltelijke) schade aan je eigen voertuig dekt. Daarnaast kan je ook een bestuurdersverzekering nemen voor je eigen letsels, een rechtsbijstandsverzekering voor juridische hulp bij een ongeval of een bijstandsverzekering voor pechverhelping. Contacteer ons voor mee info en het maken van een offerte.