Inschrijven = verplicht

Alle bromfietsen en lichte vierwielers die na 31 maart 2014 in België in het verkeer werden gebracht moeten verplicht worden ingeschreven. Sinds 11 december 2015 geldt deze verplichting ook voor voertuigen die voor deze datum gebruikt worden in het verkeer. Voor deze laatste groep is een regularisatieprocedure in vijf stappen uitgewerkt.

Om alle eigenaars de tijd te geven om zich in orde stellen, wordt er een overgangsperiode van één jaar voorzien. Deze regularisatieperiode loopt af op 11 december 2016.

Uitgesloten zijn:

 • Voertuigen uitsluitend bestemd voor fysiek gehandicapten
 • Gemotoriseerde voortbewegingstoestellen
 • Voertuigen die niet minstens één plaats hebben.
 • Minibikes
 • Voertuigen met een maximumsnelheid van 6km/uur moeten niet worden ingeschreven.

 

Nog 135.000 voertuigen te regulariseren

Naar schatting gaat het over een regularisatie van 200.000 voertuigen. Vandaag hebben ongeveer 110.000 eigenaren de procedure via bpost opgestart, maar slecht 65.000 hiervan heeft de procedure tot de laatste stap afgerond. Dit betekent dat er nog 135.000 voertuigen ingeschreven moeten worden.

 

Een nummerplaat in 5 stappen

De normale regularisatieprocedure  schema voor een brommer of lichte vierwieler aangekocht vóór 31 maart 2014 verloopt als volgt:

 • Stap 1: U gaat naar bpost met uw gelijkvormigheidsdocumenten. Ter plaatse voert bpost de technische gegevens van het voertuig in en stuurt deze door naar de DIV.
 • Stap 2: U krijgt van bpost een aanvraagformulier voor inschrijving dat u moet invullen, ondertekenen en voorleggen aan uw verzekeraar.
 • Stap 3: De verzekeraar voert de inschrijving uit via de WebDIV-toepassing en overhandigt u een samenvattingsformulier van de inschrijving.
 • Stap 4: De postbode levert uw kentekenplaat die u op uw voertuig moet aanbrengen. U betaalt 42 euro contant aan de postbode. Het kentekenbewijs moet u zorgvuldig bewaren (het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: een deel om thuis te bewaren en een ander om aan boord van het voertuig te bewaren).

 

Soorten nummerplaten

Vanaf 01/10/2016 krijgen alle nieuw ingeschreven voertuigen (bromfietsen, lichte vierwielers en speed pedelecs) of een wijziging van een bestaande inschrijving een nummerplaat van klein formaat (10 x 12 cm) die begint met de letter “S”.

 • « S-A » : bromfiets klasse A
 • « S-B » : bromfiets klasse B
 • « S-U » : lichte vierwieler
 • « S-P » : speed pedelec

De voertuigen die zijn uitgerust met een koetswerk en een montageplaats voor een kentekenplaat, moeten vooraan een reproductie van de kentekenplaat dragen.

 

Let op: Aangepaste procedure voor oldtimers

Contacteer ons voor meer informatie hieromtrent.

Procedure voor nieuwe voertuigen (na 31 maart 2014)

Bij aanschaf van een nieuw of tweedehands voertuig dat in België in het verkeer wordt gebracht, krijgt de aanvrager een aanvraagformulier voor inschrijving waarop de voertuiggegevens afgedrukt staan. De inschrijving van deze voertuigen via de WebDIV-toepassing zal mogelijk zijn in zoverre de autobouwers en invoerders deze voertuigen vooraf hebben geregistreerd in de gegevensbank van de DIV.

 • Stap 1: Bij de aankoop van een nieuw voertuig in België ontvangt u een aanvraagformulier tot inschrijving waarop de voertuiggegevens afgedrukt zijn.
 • Stap 2: Vervolledig en onderteken dit formulier waarna u zich naar uw verzekeraar kan begeven om de inschrijving uit te voeren via de applicatie WebDIV.
 • Stap 3: De voertuiggegevens werden door de constructeur/invoerder niet op voorhand geregistreerd in de DIV- databank: de verkoper overhandigt u een document waarin de verwerping van gegevensoverdracht bevestigd wordt. De inschrijving via WebDIV is dus niet mogelijk. Geeft het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier aan uw verzekeraar : hij brengt hierop een verzekeringsvignet aan. Vervolgens stuurt U het naar de DIV of u biedt zicht hiermee aan in een antenne of aan een loket te Brussel.

 

Oproep

Het einde van de regularisatieperiode, 16 december 2016, nadert. Daarom wil de FOD Mobiliteit en Vervoer alle partners en stakeholders mobiliseren zodat iedere bromfiets, iedere quad, iedere micro auto, …  van uw medewerkers, klanten, leden, burgers, leerlingen … legaal en in alle veiligheid rondrijdt!

Graag helpen ook  wij u verder!