We vertrekken deze zomer opnieuw massaal op vakantie? Maar op een andere manier! Hotel, camping, trekking,… wat als het fout loopt op vakantie? Gelukkig is de reisverzekering er dan?

‘Kiezen voor reisverzekeringen hangt af van je behoefte aan gemoedsrust en van de mate waarin je bereid bent financiële risico’s te lopen. Als er iets gebeurt tijdens de reis (ziekte of ongeval) of er doet zich een noodgeval voor op het thuisfront (een overlijden of schade aan je woning) dan zal de reisbijstand er alles aan doen om zo snel mogelijk een gepaste oplossing te organiseren.  Als je veel centen investeert in je vakantie en je kiest niet voor een annulatieverzekering, dan neem je een groot financieel risico’, zeggen de verzekeringsexperts in de kranten van het Mediahuis.

Het is inderdaad een slim idee om een reisverzekering af te sluiten als je er nog geen hebt.. Bij het plannen van een vakantie denkt men niet automatisch aan een reisverzekering. Nochtans gebeurt het onvoorziene snel. Het onvoorziene kan gebeuren net vóór je vertrek waardoor je alles moeten afzeggen of onderweg of tijdens de reis. Je staat niet altijd stil bij het risico op motorpech of een ongeval tijdens de reis.

Tal van verzekeringen zijn ontwikkeld om dergelijke situaties op te vangen. Het komt er op neer dat je hier ook de juiste keuze maakt om ‘goed’ en ‘slim’ verzekerd op reis te vertrekken. Geef toe, het is zinloos om je te laten verzekeren voor risico’s die niet bestaan of voor risico’s die al in een ander contract verzekerd zijn. Vaak kan je beroep doen op je bestaande verzekeringen. Je komt al een eind met de waarborgen uit verzekeringspolissen die je eerder al onderschreef.

Zo zal bijvoorbeeld de bestaande woningverzekering de gehuurde vakantiewoning verzekeren, alsook je meegenomen inboedel, zoals kledij bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor de waarborg diefstal in je woningverzekering. Stel dat er ingebroken wordt in de vakantiewoning, dan zal de waarborg diefstal van de woonverzekering tussenkomen.

De brandverzekering is trouwens niet de enige verzekering die dekking verleent tijdens je vakantie. De diefstal van je fiets tijdens de vakantie is bijvoorbeeld verzekerd in je fietsverzekering. Je auto is verzekerd in alle landen die vermeld staan op de groene kaart (nu witte kaart). Daarenboven heb je geen aparte verzekering nodig als je een caravan hebt van minder dan 750 kg. In dit geval is de caravan meestal automatisch meeverzekerd via de verplichte BA-verzekering van het trekkend voertuig.

Voor een caravan met een MTM van meer dan 750 kg zijn moet je een verzekering BA voor de caravan onderschrijven. Dat geldt ook wanneer je mmet een mobilhome op reis vertrekt.

Reisbijstandsverzekering is geen luxe

In dit geval zorgt de bijstandsverzekering dat de auto hersteld wordt en bij niet-herstel eventueel terug naar België of de hersteller gebracht wordt, of dat er voor een vervangwagen gezorgd wordt, zodat de reis kan verder gezet worden.

In dit geval wordt bijstand verleend aan de personen die het slachtoffer zijn van een ongeval of ziekte op vakantie. Dat kan gaan van de kosten van hospitalisatie tot het terugbetalen van de kosten, die bijvoorbeeld gemaakt worden omdat het verblijf moest verlengd worden.

Hier zorgt de bijstandsverzekering dat de verloren bagage te wijten aan het transportbedrijf terug bij het slachtoffer bezorgd wordt of in sommige gevallen wordt er zelfs een valies opgestuurd met vervang bagage.

In dit geval zorgt de bijstandsverzekering voor de repatriëring van haar verzekerden.

Dit omwille van medische redenen (bv. zware ziekte bij een dicht familielid), professionele redenen (bv. verlies van job) of familiale redenen (bv. echtscheiding of herexamens bij één van de kinderen).

We kennen minstens vijf goede redenen om een reisbijstandsverzekering af te sluiten.

In de reisverzekeringen zijn de waarborgen immers zeer uitgebreid, het komt er op neer om de juiste waarborgen te kiezen die het best passen in jouw situatie. Een verzekering op maat als het ware. Je verzekeringsmakelaar is uiteindelijk de meest geschikte persoon om je hierbij te helpen.