Bewijs van verzekering : de internationale motorrijtuigverzekeringskaart (groene kaart)

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart, beter gekend als de “groene kaart”, is het officiële bewijs dat een motorrijtuig door een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is gedekt. U ontvangt dat document van uw verzekeraar.

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart is een verplicht boorddocument. Als u de openbare weg opgaat, moet u voor uw voertuig steeds de internationale motorrijtuigverzekeringskaart kunnen voorleggen.

De kaart is geldig in de landen die niet zijn doorgehaald in de lijst van de landen, vermeld op de kaart.

Als u naar een land reist dat niet wordt gedekt door de internationale motorrijtuigverzekeringskaart, moet u aan uw verzekeraar een garantie-uitbreiding vragen voor dat land of moet u aan de grens een extra verzekering nemen.

U moet altijd kunnen bewijzen dat uw motorvoertuig verzekerd is.  Vroeger stond dit bekend als een groene kaart. Sinds 1 juli 2020 is de internationale motorrijtuigenverzekeringskaart van vorm veranderd.

Vormwijzigingen

Sinds 1 juli 2020 is de internationale motorrijtuigverzekeringskaart, de zogenaamde “groene kaart”, veranderd van vorm.

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart:

  • wordt op wit papier gedrukt (niet meer op groen papier)
  • bestaat nu ook in elektronische vorm
  • heeft zwarte letters op een witte achtergrond
  •  is niet meer dubbelzijdig

Sommige verzekeraars bieden het verzekeringscertificaat voortaan ook in digitale vorm aan. In dat geval kunt u uw verzekeringskaart op uw smartphone opslaan of zelf uitprinten. Daarvoor moet u wel uw toestemming geven aan de verzekeraar. Bij gebrek aan instemming krijgt u het verzekeringscertificaat nog altijd kosteloos toegestuurd op papier.

Zelfs als u akkoord gaat met een elektronische versie van het verzekeringsbewijs, heeft u nog steeds het recht om uw keuze te wijzigen en een papieren versie van het verzekeringsbewijs te krijgen.

Opgelet! Als u ervoor kiest het verzekeringsbewijs op uw smartphone op te slaan, vergeet dan niet het document te delen met de andere bestuurders, ook al zijn die occasioneel. Voorbeelden hiervan zijn alle leden van uw gezin die het voertuig ook af en toe besturen, de buurman die uw voertuig leent of uw garagist die uw voertuig voorrijdt bij de technische controle. Ze moeten immers allemaal kunnen bewijzen dat het voertuig goed verzekerd is bij een controle, een ongeval …

Tips: Als u naar het buitenland reist, raden wij u aan om altijd een papieren versie bij te hebben. Op die manier kunt u, bij technische problemen of diefstal van uw smartphone, toch de nodige documenten voorleggen. Het is ook mogelijk dat de autoriteiten van het bezochte land enkel een gedrukt document aanvaarden.
Bekijk het model van de internationale motorrijtuigverzekeringskaart.

Bent u na 1 juli 2020 nog in het bezit van een geldige groene kaart? Geen probleem! Tot 31 december 2021 blijven de groene, dubbelzijdige, internationale motorrijtuigverzekeringskaarten waarvan de geldigheidsduur nog niet is verlopen, geldig.

Vanaf 1 januari 2022 zijn enkel nog de elektronische versie of de papieren versie, met zwarte letters op een witte achtergrond, geldig.

Geschillen en klachten